12-01-2016

Het is vandaag zo’n 6 graden en de nacht temperatuur is niet veel lager. De winter kwekers onder ons hebben het relatief makkelijk, weinig last van bevroren water, dus de verzorging gaat dan gemakkelijker dan bij strenge vorst. Ik doe niet aan winter kweek, ik ben er niet voor ingericht. Ook vind ik deze jongen niet beter dan lente jongen. Het uitlaten van winterjongen is ook lastig omdat dan de roofvogels erg actief zijn, in de natuur zijn dan nog weinig jonge vogels die een gemakkelijke prooi zijn.
Toch ik ga de koppel datum iets naar voren halen en wordt het de 1e week februari in plaats van de 1e week maart. Dit heb ik besloten omdat ik een tweetal jongen willen hebben voor de eenhoks race in Portugal waar de jongen half mei moeten worden afgeleverd. In onze vereniging gaan we met een aantal spelers als team een aantal duiven inzetten voor deze race. Een aantal spelers heeft het afgelopen jaar ook al mee gedaan en mij is gevraagd om voor dit jaar ook mee te gaan doen. We gaan het meemaken.
De selectie van de duiven is achter de rug en ik heb alleen de aangekochte kweekduiven en laatjes van dit jaar aangehouden met een aantal vliegers. De vliegers en laatjes worden aan elkaar gekoppeld en dienen dan als voedsterkoppels. Ik heb dan in totaal 6 kweekkoppels en 6 voedsterkoppels. Ik probeer de laatjes na het 2e broed nog uit te wennen. Afwachten dus of dat goed gaat komen. Als dat goed gaat wil ik ze nog gaan africhten op de natoer.

Nu het bij de postduiven laag seizoen is ben ik volop in de weer met mijn sierduiven. Ik neem deel aan diverse tentoonstellingen in o.a. Drachten en Assen waarop ik mijn Gelderse Slenken laat showen. Ik ben afgelopen jaar gestart met drie koppels en heb daaruit een 17 jongen gekweekt die nu naar de tentoonstellingen gaan. De resultaten vallen me alle sinds mee met tussen de 92 en 95 punten. Op basis van deze uitslagen wil ik uiteindelijk naar 6 kweekkoppels voor dit jaar.

Ik ben druk bezig met de bouw van een nieuw hok voor de slenken en heb de broedbakken al binnen (besteld bij Houthandel Kuipers in Steenwijk) Afgelopen jaar had ik ze in het kleine hok maar dat is mij niet goed bevallen omdat ik daar moeilijk in en uit kan komen wat de verzorging lastig maakt. Vooral het schoonmaken van de broedhokken en het ringen van de jongen is dan lastig. Met het nieuwe hok wordt dat in ieder geval een stuk makkelijker. Bij de foto’s zal ik de voortgang laten zien.

Kortom erg druk…

30-12-2015

Overpeinzingen over het vliegseizoen 2015.

Ik heb een zeer slecht vliegseizoen achter de rug en begin steeds meer aan het hok te twijfelen. Ik heb sinds dit hok er staat eigenlijk nooit goed gevlogen. In de vereniging zit ik gemiddeld 20 minuten achter de 1e in de vereniging terwijl de afstand ongeveer 10 km korter is, en dat is niet goed. Ik krijg de duiven op een of andere manier niet in de juiste vliegconditie. Ze zien er op het oog prima uit. Ook bij de inkorftafel krijg ik van de clubgenoten steeds te horen, wat zien ze er prima verzorgd uit, maar toch ze doen het niet goed op de vluchten. Ook het gebruik van de Beute-producten brengt/bracht geen verbetering in prestaties. Het gezegde van een trekpaard maakt je geen renpaard blijkt maar al te waar. Ik troost mij dan met de gedachte dat ik alleen slechte duiven heb.
Ik heb daarom zoals ik eerder schreef  “late jongen” van een topper uit onze vereniging aangeschaft.
GJB schrijft ook steeds slechte duiven op een goed hok doen het niet en goede duiven op een slecht hok doen het ook niet, wat je er ook aan doet.

Tijdens het Habru-forum in oktober jl. heb ik ook de vraag over verluchting gesteld en oa Reind Breeman heeft hier het e.e.a. over verteld, maar toen viel het kwartje nog niet. Op de beurs in Houten kwam ik toevallig een dvd over hokkenbouw tegen bij Sportblad de Duif en heb ik deze meegenomen. Toeval wil dat op de dvd Reind Breeman te zien is en toen werd zijn verhaal van het forum me duidelijk. Je moet zorgen dat je hok niet gevoelig is voor luchtdruk verschil. Overdruk of onderdruk zijn niet goed en hier kunnen duiven absoluut niet tegen. Maak het hok rondom dicht met alleen een gat van 1 meter in het vierkant als verluchting. Het probleem is echter, hij heeft het over een zadeldak en ik heb een lessenaardak.

Ook heb weer de koerier films waarin de VanZon hokken staan bekeken, maar ik had toch nog een aantal vragen. Dit heeft mij doen besluiten om contact op te nemen met Martin van Zon, die in duivenland bekend staat om zijn VanZon hok-theorie. Ik heb wel een uur met hem gebeld en na dit gesprek besloten om mijn hok op de VanZon manier aan te gaan passen. Mede omdat dit altijd lessenaarsdaken zijn.  Luchtinlaat en luchtuitlaat moeten even groot zijn zodat er geen overdruk ontstaat. Hij maakt dan de vergelijking met een ligboxenstal voor koeien.

Als ik nu het verhaal van Martin vergelijk met dat van Reind dan kun je die twee verhalen zo op elkaar leggen (beiden hebben het over het drukverschil in het hok) dan heb je een ideaal hok ongeacht de windrichting.

Ik heb alles op mij laten inwerken en ik heb de afgelopen weken mijn hok aangepast volgens hun theorieën. Ik hoop nu dat het volgend jaar beter zal gaan met het vliegen.

Fijne dagen, een goede jaarwisseling en vooral een gezond 2016 (dit berichtje in plaats van kaarten).

27-11-2015

Vandaag een presentatie gegeven op de TTouch training voor gezelschaps dieren in Ruinerwold. Ik neem 6 duiven mee, 3 Gelderse Slenken en 3 postduiven. De cursisten kunnen dan goed het verschil voelen tussen beide rassen. De duiven zitten bij elkaar in het hok, krijgen hetzelfde voer en toch zijn de Geldersen minder bevleesd. Je zou kunnen zeggen dat ze mager zijn maar dit is een warmbloed ras wat heel erg energiek is en dus een enorme verbranding heeft.

De cursisten hebben het enorm naar hun zin met bekijken, voelen van de duiven. Al met al zeer geslaagd.

21-11-2015

Vandaag met mijn duiven maatje uit Zwolle naar de duivenbeurs in Houten geweest. Bert Bredewold en ik gaan al jaren samen naar de beurs om lekker naar alle nieuwe ontwikkelingen en aanbiedingen te kijken. Elk jaar is het een heerlijk ontspannen dag en gaan we met de nodige nieuwe aankopen weer voldaan naar huis.

Met de duiven gaat het goed, de rui is bijna gereed en de laatjes van Theo B. zien er geweldig mooi uit. Ik laat ze lekker uitgroeien en dan zijn zo mooi voor de koppeling in maart komend jaar.

10-10-2015

Vandaag samen met Theo naar de Habrudag in Doetinchem gweest. Er waren weer 3 top liefhebbers en een dierenarts uitgenodigt voor het forum. Ik heb gevraagd hoe bij hun de verluchting van het hok is uitgevoerd en vooraal Reind Breman heeft daar een eigen theorie voor. nl een grote opening in het hok van bijv 1 meter in het vierkant en voor de rest alle dicht. Het zogenaamde doos model. Alle kanten dicht behalve het front.

Het forum werd ook dit jaar weer geleid door Gert-Jan Beute.

GJB

 

habru_1 2015

van links naar rechts: Reind Breman, Albert Derwa, Henk Scheffel en Raf Herbots.

19-09-2015

Vandaag naar de verkoping van late jongen van Gert-Jan Beute geweeest. De zaal ging om 14.00 uur open en het was direct al druk. Lekker om mijn gemakje de jongen kunnen bekijken. Gert-Jan had bij ieder kooitje een stamkaart gehangen en met ongeveer 40 jongen ben je wel even bezig. Ze zagen er perfect uit. Ik heb er een tweetal uitgezocht waarop ik ga bieden.

De verkoop van de 40 jongen hebben bijna 5000 euro opgebracht. Ik heb er geen kunnen kopen omdat de prijs snel te hoog was voor mijn beurs.

18-09-2015

Ik heb de oude duiven weg gedaan, ook een aantal jongen weg gedaan. Gewoon niet goed genoeg. Ik kreeg het hele seizoen complimenten van oa. Tjitte dat de duiven er geweldig uitzien. Tijdens het vliegseizoen hebben ze het allemaal laten afweten. Ik kan mij ook geen jaar herinneren dat ik zoveel duiven heb verspeeld. Gewoon niet goed en geen conditie.

Ik heb een 8 tal late jongen aangeschaft van een topliefhebber uit onze club. Theo speelt al jaren keidhard en ik heb van zijn beste kweekduiven en vliegers jongen aangeschaft. De oude kweekduiven en de jongen die de laatste vlucht zijn thuis gekomen ga ik in 2016 als voedsterduiven inzetten. De focus voor 2016 ligt op de kweek. Misschien dat ik later in het seizoen wel ga mee doen aan de midfond vluchten maar zoals er nu over denk is dat heeeeel mischien.

12-09-2015

De vluchten met de jongen gaan super slecht. Ik heb van afgelopen zaterdag 4 thuis van 11 jongen die zijn gespeeld op Sittard. Aan de taart vluchten ga ik dit jaar niet mee doen. Het heeft volgens mij geen zin en ik heb geen zin om met een paar duifjes naar Urk te rijden. Ik had het met de jongen anders voor gesteld. Het is niet anders, de kwaliteit is gewoon niet goed.

28-08-2015

De jongen hebben hun lap vluchten er op zitten. Ik ben er 1 kwijt geraakt van de 1e africhting in Heerenveen. Van Urk kwam de 15-675 de andere dag thuis. Al met al tevreden hoe ze het hebben gedaan. Afgelopen week hebben ze open hok gehad vanaf s'morgen 9 uur tot ik s'avonds thuis was. Geen jongen kwijt geraakt.

Vanavond inkorven voor de 1e natoer vlucht. Er gaan 4 duiven mee. De 15-675 blijft thuis, ik vind em niet mooi genoeg om mee te gaan. Hij heeft toch een terug slag gekregen van de africhting van Urk. Misschien toch niet vitaal genoeg. Maar even aankijken, hij traint wel goed mee deze ochtend. Meer dan een uur zijn uit het zicht geweest.Later meer... fijne dag.

21-08-2015

Dit weekend ga ik starten met het opleren van de jonge duiven van de 1e en 2e ronde. Het zijn door verschillende oorzaken niet zo veel meer, namelijk 6. De 3e ronde (10 stuks) wordt gespeeld op de zogenaamde taartvluchten . Ze gaan 2 keer naar Heerenveen en daar laat ik ze 1 voor 1 los met tussen posen van 5 minuten. Zondag gaan ze dan naar Urk en laat ik ze samen los van uit de grote reismand om ze te leren hoe ze daar uit moeten komen. Ze hebben allemaal 4 nachten mand gehad als training voor het leren drinken en eten in de mand. Dus komend weekend gaat het spel hier weer verder.

update: De duiven gelost in Heerenveen en ze waren voor mij thuis. Heb dit nog nooit eerder meegemaakt. Het lijkt dus veel belovend.

02-08-2015

Een paar weken geen nieuws gemeld, druk hier de afgelopen weken. Het spel ligt hier stil tot de natour. De oude duiven hebben niets laten zien, bijv de duif van Charteauroux is nog steeds niet aangekomen. We zij nu 14 dagen verder. Van de ouden blijft er één.

Ik houd alleen nog duiven aan waar ik iets in zie. Ook op het kweekhok gaan er weer diversen duiven uit, of de jongen zijn al weg of zijn niet gezond. Ik heb van een topliefhebber uit onze club wat latere duiven aangeschaft uit zijn beste kweekkoppels. Kweekkoppels waaruit in de vereniging diverse eerste prijswinnaars zijn geboren. Ook speelt hij nu met broertjes en zusjes van mijn aangeschafte duiven.

Met de jongen gaat het hier nu goed. Ik heb gisteren de laatste 4 duifjes bijgezet. Ze beginnen nu mooi te vliegen en het koppel wordt per dag ietsje groter. Voor het volgende jaar ga ik een maand later koppelen ( 1 april ) zodat de jongen in mei/juni een maand jonger zijn dan het afgelopen kweekseizoen. Ik hoop daarmee het verlies van de jongen bij het uitwennen te kunnen beperken. Ook heb ik dan tijdens het oude duiven seizoen geen gefladder van jonkies bij het hok die er niet in willen. Over drie weken begint de natoer dus vanaf volgende week ga ik ze een 4 tal dagen in de grote reismand zetten om de stress eruit te krijgen en dat ze leren drinken en eten in de mand. Daarna begin ik de oudsten af te richten en breng ze twee of drie keer naar Heerenveen. De jongsten gaan straks mee op de zogenaamde taartvluchten in september en oktober en hebben dus iets meer tijd. Geniet van het mooie weer en later meer...

13-07-2015

Zeer slechte vlucht gehad vanuit Vervins. De duiven zijn gelost om 07.00 uur en in de vereniging was de 1e duif om 11.26 thuis. Bij het klok afslaan was mijn 14-198 nog niet thuis. Hij is thuis gekomen om 20.13 uur. Later meer....

09-07-2015

Vanavond inkorven voor de Midfond vlucht vanuit Vervins. Voor mij een afstand van 388 km. Ik ga één duif spelen.

Vanmorgen naar een duivenvriend in Zwolle geseest en mijn vier doffers bij het shell station in Zwolle los gelaten om 9.45 uur. Toen ik 's middags thuis kwam was er nog geen duif geconstateerd. Om 13.15 uur kwam de 1e en om 15.15 waren ze alle vier weer thuis. De wind was noord west en stormachtig. Hoop dat ze weer wat hebben geleerd.

03-07-2015

Weert afgelast

Laatst bijgewerkt op vrijdag 03 juli 2015 07:41

Na het bestuderen van de laatste weerkaarten heeft de LC ons geadviseerd om de voor morgen geplande Vitessevlucht af te lassen.

De afdeling Friesland vindt dat zij als primaire taak heeft om wedvluchten te organiseren. Zij zijn dan ook bereid om de maximaal mogelijke maatregelen te nemen om de wedvlucht te laten plaats vinden. Het hoofdcriteria blijft dat het verantwoord moet zijn.

Voor dit weekeinde vonden we een vitessevlucht verantwoord, mits er zaterdagmorgen op tijd gelost kan worden. Na bestuderen van de laatste weersituaties is een lossing voor 9.00 uur morgenochtend niet waarschijnlijk. Daarna is een lossing vanwege de extreme temperaturen onverantwoord. Tevens is het dan minder verantwoord om duiven in een container te hebben. Dit maakt het aantal losmomenten beperkt en is overstaan tot zondag geen optie. Buiten het feit dat het zondag ook nog verre van ideaal lijkt.

De alles heeft ons doen besluiten de wedvlucht vanuit Weert voor morgen af te lassen.

Laten we niet vergeten dat we te maken hebben met uitzonderlijk weer, welke misschien negatieve gevolgen heeft voor onze duivensport, maar ook positieve gevolgen heeft voor de mensen die op vele manieren genieten van deze omstandigheden.

Voor de meeste duivenliefhebbers betekent dit dat het een wedstrijd loos weekeinde is, voor andere staat de wedstrijden uit de twee B's nog op het programma. Wij wensen deze liefhebbers daar veel succes mee.

Het bestuur

02-07-2015

Toch een 9 duiven weg van afgelopen zondag, waaronder een aantral aangeschaft jongen. Ik denk dat er niet veel meer terug komen want ze hebben het weer flink tegen. Vandaag is de verwachting van 30 + graden en er is weinig water te vinden. Jammer.. Dit is het tweede jaar op rij dat het bij het uitwennen niet goed gaat en ik heb het idee dat de jongen te oud zijn bij het eerste uitlaten. Ik heb de hokopener te laat binnen gekregen en ik ga volgend seizoen de jongen ruim een maand eerder uitlaten, dat zal dan eind april of begin mei worden.

Vandaag in het kweekhok een mechanische ventilator geplaatst om enige lucht circulatie te krijgen met dat bloedheete weer. Nu om 11.00 uur is het er al 35 graden. Dit komt vooral door het licht in het dak, de zon staat er lood recht op. Elk nadeel heb zijn voordeel is een gekende uitspraak... het is er nu kurkdroom. De luchtvochtigheid haalt de 50% net niet. De duiven kunnen er goed tegen als ze maar voldoende kunnen drinken.Hieronder staat een foto van de ventilator die ik al een paar jaar geleden heb gekocht.

ventilator

01-07-2015

Voor het komende weekend geef ik geen duiven mee op de vluchten. Na overleg met diverse overnachtfond spelers die mij adviseerden niet op Cahors in te korven heb ik dat advies ter harte genomen. Ook Chateauroux is door de NPO afgelast en ik vind dat een prima besluit. Afdeling Friesland wil de super vitesse vlucht wel door laten gaan, maar korter bij nl. Weert. Ik denk dat ook deze vlucht uiteindelijk niet door zal gaan onder druk van de publieke opinie. Het welzijn van de duiven moet prio 1 zijn en ze moeten een eerlijke kans krijgen het thuis hok te bereiken. Later meer....

28-06-2015

Vanmorgen alle duiven in bad gehad. Ze doken er werkelijk in. Vandaag ben ik ook begonnen met het uitwennen van de jonge garde van 2015. Ze rammen al een aantal dagen tegen de tralies van de spoetnik aan. Hoop dat het nu beter gaat als vorig jaar, maar ik vind dit het lastigste deel van de duivensport. Vanavond maar kijken hoeveel binnen zijn. Ze zijn redelijk goed gewend aan de hokopener en ik heb deze week ook een zwaailicht geïnstalleerd die 3 minuten voordat de schuif naar beneden gaat aanspringt.

Komend weekend wordt hier een top weekend met drie vluchten. De 14-189 gaat naar Cahors (1044 km), de 14-198 naar Chateauroux (770 km), de 14-197 weet ik nog niet zeker maar zeer waarschijnlijk naar Tongeren (280 km) en de 13-516 ook naar Tongeren. Doe voor het eerst mee aan een overnacht vlucht. Spannend...

27-06-2015

De duiven zijn gelost om 11.30 uur vanuit Quievrain. We verwachten ze tussen 15.30 en 16.00 kunnen aankomen. De wind is west tot noordwest. Later upadates...

update: mij 1e valt om 16.42 uur, weer een 45 minuten achter de 1e in de club. Ze zijn wel constant laat. De wind is in kracht toegenomen deze middag.

update: mijn 2e is na half zeven thuis, want als ik van het klok afslaan thuis kom, zit meneer in de spoetnik.

26-06-2015

Vanavond inkorven voor M26 midfond vlucht vanuit Quievrain. Er gaan twee duiven mee. De 14-189 krijgt weer een week rust als voorbereiding op Cahors komend weekend. Hij begint echt mooi te worden. Mooi rond en er komen allemaal vetplekken op zijn pluimen.

Afgelopen woensdag kwam de 13-516 thuis van Gien, hij had een briefje aan de poot van de opvanger. Hij was gestrand in Oosterhout en zat daar zarterdag al in het hok. Na een goeie 450 km was bij hem de pijp blijkbaar leeg. Hij heeft dus een begrenzing van ongeveer 450 km. Ongeschikt voor de fond en overnacht fond waar ik toch naar toe wil.

20-06-2015

Gien is gelost om 07.00 uur en Duffel om -8.15 uur. Het station voor de super vitesse is weer gewijzigt naar Duffel. We zullen zien hoe het gaat. Later updates:

update: de duiven uit Duffel zijn allemaal weer thuis. 30 minuten achter de 1e in de club. de 14-198 om 12.14, de 14-197 om 12.15 en de 14-189 om 14.15 uur.

update: de duiven uit Gien worden verwacht tussen 16.30 en 17.00 uur. Bij het uitslaan van de klokken om 21.00 uur heb ik geen duif terug van Gien.

19-06-2015

Vanavond inkorven voor de super vitesse vlucht vanuit Sittard. Op de site van afd Friesland staat dat ze naar Asse Zellik gaan wat een station is wat iets westerlijker is gelegen. Men verwacht dat daar beter kan worden gelost ivm de weersverwachting. Ik ga 3 duiven inkorven. Voor de 14-189 is het de laatste trainingsvlucht als voorbereiding op Cahors over 14 dagen...

18-06-2015

Vanmiddag van een liefhebber uit Hoogeveen Be Trip, 3 weduw duivinnen gehaald om aan de weduwnaars te koppelen. Kijken of dit gaat helpen om ze sneller naar huis te krijgen. Vanavond inkorven voor Gien, voor mijn hok 642 km. Ik ga 1 duif inkorven de 13-516.

13-06-2015

De duiven zijn gelost om 13.00 uur ivm slecht weer in België. Later updates..

update: mijn 1e duif is om 17.00 uur thuis, weer een 20 minuten achter de 1e in de club.

update: alle duiven weer thuis. Resultaat is als alle weken slecht. Ik krijg ze veel te laat thuis. Weet zo ondertussen niet meer wat te doen en begin aan alles te twijfelen. AS schreef ooit eens, er zijn in de duivensport maar twee zaken die tellen namelijk ze kunnen het of niet en ze hebben vorm of niet. De rest is bijzaak. Moet me daar maar aan vast houden.

12-06-2015

Vanavond inkorven voor de midfond vlucht vanuit Quievrain. De duiven zijn er afgelopen week alle dagen uit geweest. Ze trainen steeds beter, maar 1 monnik wil slecht naar binnen. Is steeds de de andere hokken aan het afzoeken naar een duivin. Ik heb een goed gevoel bij de komende vlucht.

07-06-2015

Gisteren de vlucht gehad en mijn 1e zit een 20 minuten achter de 1e in de club. Verschil is toch weer kleiner geworden. Ik mis er nu nog 1. De 14-185 heeft een paar weken stil gestaan ivm gewond, hij heeft toch veel minder ritme dan de anderen en dat zie je dus meteen. Alle doffers die thuis zijn een geelpil en een Herstel-Power capsule van GJB opgestoken.

Update: Ik heb afgelopen week de hokopener binnen gekregen en heb die vanochtend in het jonge duivenhok geinstalleerd. De binnen klep gaat nu automaticsch om 11.00 uur open en om 14.30 uur weer dicht. Ze kunnen dan mooi trainen zonder dat er tussenkomst van mij nodig is. Deze week moeten ze aan dit schema wennen zodat deze tijden in hun systeem is opgeslagen. Vanaf volgende week ga ik ze dan uitwennen. Onder twee foto's van het systeem.

hokopener_2

hokopener_05.jpg

04-06-2015

Vanavond inkorven voor de super vitesse vlucht vanuit Sittard. Voor mijn hok 240 km. Alle vliegdoffers gaan mee. Ze hebben de afgelopen week goed kunnen trainen. Ze beginnen beter te trainen..

31-05-2015

Mooie vlucht gehad gisteren. Ze hadden toch een stevige westen wind en hier in Friesland kwam die meer uit noord west. Mijn 1e duif is de eerst getekende de 14-198, de doffer op een groot jong om 12.04 uur. Een uur na de 1e in de vereniging. Ik mis er nu nog 1 van de vier. Het zijn gemiddelde duiven en wat ik ook doe het maakt er nog geen prijsvliegers van. Ook het koude weer heeft zeker een negatieve invloed.

Heb de afgelopen week toch weer wat aan het nesthokje verandert om de nacht temperatuur niet te veel te laten zakken. Ik heb het open plafond dicht gemaakt met bubbeltjes plastic Het scheelt met het kweekhok bijna 5 graden. Dus hoop nu dat de forme gaat komen.

update: de laatste duif 14-189 is om 15.32 uur ook weer thuis.

30-05-2015

De duiven zijn gelost in Quievrain om 07.30 uur. Ik had niet verwchte dat ze er zo vroeg uit zouden gaan. Het weer zou in de loop van de dag verbeteren en ze zijn toch minimaal 3 en half uur onderweg. Er staat wel een flinke wind uit West tot Noordwest. Succes allemaal.

29-05-2015

Vanavond inmanden voor Quievrain. (334 km). Er zijn de afgelopen week geen duiven meer nagekomen. Ik ga de 14-011 niet spelen maar gebruik de doffers. Het zijn nu eigelijk monikken geworden, geen van hun duivinnen zijn van Sens thuis gekomen. Maar kijken hoe dit gaat. 1 doffer gaat weg op een groot jong. later meer...

24-05-2015

De duiven zijn gelost om 08.00 uur in Sens. Ben benieuwd hoe ze het er vanaf brengen na 3 nachten mand. Het is nu prachtig weer en hoop op een goede vlucht. Later updates...

update: Mijn 1e duif valt om 18.31 en is 3 uur na de 1e in de vereniging. Het is de 14-011 die bij de keuring door GJB een 7,5 kreeg met de opmerking dit is een fond duifje.

update: Ik heb vandaag geen duiven meer bijgekregen.

23-05-2015

De dagfond vlucht is uitgesteld naar morgen. De Super vitesse vlucht is vanuit Weert terug gereden naar Vuren en zijn om 14.20 uur gelost. Ik heb op de super vitesse geen duiven mee. Ik hoop op een mooie vlucht morgen.

21-05-2015

Vanavond inkorven voor de 1e Dagfond vlucht dit seizoen. Lossingstation is Sens 575 km voor mijn hok. Ik ga de 4 duivinnen inkorven. Ze hebben vorige week al twee nachten mand gehad dus dat is weer mee genomen. Deze week heb ik ze tweemaal kunnen trainen. Maandag waaide het mij te hard. Later meer.

17-05-2015

Het is prachtig weer vandaag. Goed dat de afdeling de vlucht heeft uitgesteld. De duiven zijn gelost om 07.45 uur. Mijn 1e duif is om 12.01 thuis. 25 minuten achter de 1e in de vereniging. Binnen drie kwartier zijn alle 4 duivinnen thuis. 's Avonds heb ik ze een Herstel-Power capsule opgestoken. Komende week de 1e dagfond vlucht vanuit Sens. Later meer...

16-05-2015

Slecht weer in Nederland. Alle vluchten van alle afdelingen zijn uitgesteld naar morgen.

15-05-2015

Vanavond inkorfen voor de 2e Midfond vlucht. We vliegen weederom Quievrain. Ik ga de 4 duivinnen spelen. Ik heb ze deze week zelf twee keer weg gehad naar Meppel. Hoop dat ze weer wat meer conditie hebben gekregen.

10-05-2015

Goede morgen, de 14-193 is weer thuis. Ze zat om 08.00 uur al op de spoetnik. Niet gewond. Geen duivin is met schade thuis gekomen. Gisteravond heb ik de 3 duivinnnen een Herstel-Power capsule van GJB opgestoken. Dit om het herstel voor de komende vlucht te versnellen. Vanavond krijgen ze alle 4 nog een capsule. Ook heb ik iets tegen het geel in de waterpot gedaan. Alle duiven vanmorgen lekker in bad gehad. Ze doken er werkelijk in. Ik heb vrijdag de speciale ren binnen gekregen die ik onder de spoetnik heb gemaakt. De gazen bodem van de spoetnik kan er dan uit en zo ontstaat er een prachtige ren om ze in bad te kunnen doen. Nu de duiven weer optimaal voorbereiden voor de 2e midfond vlucht komend weekend. Over 14 dagen de 1e dagfond en dan wil ik gaan vlammen. Later meer... Geniet van de mooie zondag.

09-05-2015

De duiven zijn gelost om 08.45 uur. De wind is kracht 5 uit zuidwestelijke richting. Ze moeten goed bij de les zijn anders vliegen ze met deze wind te veel naar het oosten en moeten ze terug naar huis tegen de wind in. Mijn 1e duif is om 12.14 uur geklokt. Goed voor plaats 112 in de vereniging. De 2e om 13.16 uur op plaats 162 in de club. Bij het klok afslaan om 17.00 uur zijn er nog 2 duiven onderweg, waaronder de 14-011. Als ik om iets na zessen thuis kom blijkt de 14-011 thuis te zijn. Ik mis nu nog de 14-193. Ik hoop dat ze zich niet helemaal leeg vliegt en morgen weer thuis is. Later meer....

08-05-2015

Vanavond inkorven voor de 1e Midfond vlucht. Het lossingsstation is gewijzigd in Quievrain, moeder van alle losplaatsen. Voor mij een afstand van 334 km. De doffers blijven deze week nog thuis. De duivinnen gaan mee voor 6e vlucht dit jaar. De wind voor morgen is zuidwest kracht 4 tot 5. Ben benieuwd hoe ze het gaan doen. Ze zijn afgelopen week niet los geweest ivm het onweer 's avonds. Later meer....

02-05-2015

Goede dag allemaal. De duiven zijn gelost in Tongeren om 09.00 uur. Ik heb gisteren 4 duivinnen ingekorfd. Binnen 15 minuten heb ik 3 van de 4 duivinnen thuis. De laatste is tegen 16.00 uur weer terug. In de vereniging zit ik een 45 minuten acvhter de 1e in de club. Ik zal ze de kimende week een paar dagen een geelkuur geven. Tater meer.

26-04-2015

Gisteren de 4e vlucht gehad. Het is Tilburg geworden ipv Weert. De afdeling heeft voor een iets westerlijker gelegen losplaats gekozen vanwegen de zuid westen wind die is voorspeld. De duiven zijn om 13.00 uur gelost. Tilburg is voor mijn hok 183 km. Mijn 1e duif is drie kwartier achter de 1e in de vereniging. Het is de 14-011 die om 15.44 uur thuis is. Ik had donderdag middag een Slenkenjong van 5 á 6 dagen onder geschoven en ze was er erg blij mee. Dit duifje is toch altijd bij de eerste 3 van mijn hok. Ze stond nu 1e getekende. Ik mis er nu nog twee doffers. Alle duivinnen zijn thuis en twee doffers. Voor komende week gaan alleen de duivinnen mee en krijgen de doffers een weekje rust. Ik denk dat het voor de doffers in April te koud is om mee te spelen. Duivinnen zijn toch taaier. Volgend jaar ga ik de doffers vanaf mei spelen. Zo leer ik steeds weer bij en pas mijn schema aan. Het nestspel bevalt mij goed en ik ben blij dat ik vorig jaar die keuze heb gemaakt. Later meer.....

24-04-2015

Vanavond inkorven voor Weert (204 km), de 4e vlucht dit jaar. De 14-010 is niet terug gekomen. Er gaan vanavond gaan er 8 duiven mee 4 doffers en 4 duivinnen. Ben benieuwd...

19-04-2015

Het is nu 17.30 uur de 010 is nog niet thuis gekomen. Als hij er is laat ik het weten middels een update.

18-04-2015

De duiven zijn gelost om 09.45 uur. Het is hier strakblauw met af en toe een wit wolkje. De wind is Noord-noordoost kracht 3 à 4. Voor mijn duiven best moeilijke omstandigheden, ze hebben weinig ervaring. Later updates:

update: mijn 1e duif is om 12.15 uur thuis, mijn 2e om 12.18 uur. Ik heb in 20 minuten 5 duiven thuis. Daarna moet ik ruim een halfuur wachten op de 6e.

update: Ben best tevreden met het resultaat. In de vereniging ongeveer 20 minuten achter de 1e in de club. Ik heb 8 van de 9 duiven thuis. Alleen de 14-010 is nog onderweg. Hoop dat ie morgen alsnog aan komt.

17-04-2015

Vanavond inkorven voor de 3e vlucht dit seizoen. Het is Gennep voor mijn hok 161 km. Ik ga er 9 meedoen. Één doffer blijft thuis. De 14-185 is afgelopen woensdag gewond thuis gekomen nadat ik ze zondag even uit had gelaten. Hij mist in de linkervleugel bijna alle broekpennen, waarschijnlijk gegrepen door een roofvogel. Dat is de tweede dit seizoen die uitvalt. Hoop dat hij op de suppervitesse vluchten weer mee kan.

12-04-2015

De duiven zijn gisteren op 08.15 uur gelost in Zutphen. Mijn 1e is om 10.01 uur thuis. Ze volgens elkaar met tussen posen van 5 á 10 minuten mooi op. Alleen tussen 12 en twee zit er een gat maar het dan ook met bakken uit de lucht. de 10e duif is om 16.13 uur thuis. Ik heb nu het gevoel dat ze wel direcht naar huis komen maar hebben ze nog geen vorm. Kan ook eigelijk niet wat ze trainen alleen op de vrijdag.Vanaf mei ga ik de trainigen opvoeren en is het ook s avonds langer ligt. Volgende staat Gennep op het menu.

10-04-2015

Vanavond inkorven voor Zutphen. Voor mijn hok 111 km. Alle duiven gaan mee. 10 stuks

06-04-2015

De laatste duif van gisteren is om 14.30 uur thuis gekomen. Ik hoopdat ze een boel hebber geleerd.

05-04-2015

nummer 7 is vanochtend om 09.30 uur thuis. nummer 8 om 18.00 uur

04-04-2015

De duiven zijn gelost in Heino om 10.30 uur. Heino is ongeveer 80 km voor mijn hok. later updates:

update: Om 12.03 uur heb ik mijn 1e duif, om 14.22 uur heb ik de 2e. Niet best.... ze zullen vanavond niet allemaal thuis zijn. Geen idee waarom ze niet naar huis komen. Het zijn natuurlijk jaarlingen met weinig ervaring. Ze hebben vorig alleen de natour gevlogen.

update: Uiteindelijk zijn er om 20.00 uur 6 thuis gekomen.

03-04-2015

Vanavond inkorven voor de 1e trainingsvlucht met de vereiniging. 1 duivin blijft thuis, zit tegen de leg van het 1e ei aan. Ik ga er 9 meedoen. Ben benieuwd hoe ze het gaan doen, ook omdat ze van de training van Akkrum er best lang over hebben gedaan.

21-03-2015

Vandaag is de lente officiëel begonnen. Ik ben al een aantal weken bezig met de voorbereiding op het vliegseizoen. Ik heb een lijst gemaakt met punten die ik voor het seizoen wilde aanpassen. Zo heb ik het dak vervangen, ik wilde de lichtplaaten meer naar het midden van het dak verplaatsen om de zon lager in het hok te krijgen en van de zomer op de vloer. De oude plaaten waren broos en ik drukte er zo doorheen. Ook heb ik de frontjes van de kweek bakken vervangen. In het nest hok stroom gemaakt voor de drinkbak verwarmer voor komende winter zodat de nestdoffers eerder naar dat hok kunnen en een bak kunnen kiezen. Al met al een hoop aanpassingen en misschien wel verbeteringen aangebracht.

Vandaag de nestduiven weg gehad naar Akkrum (ongeveer 10 km) en ze hebben er best lang over gedaan. Ik mis er nu nog 4. Twee ervan zijn duiven van 2013 en die wil ik later in het seizoen op de overnacht vluchten gaan spelen. Hebben ze al een voor proefje gehad met overnachten.

Ik heb het vlieg schema op de resultaten pagina van 2015 ingevuld. De oude duiven doen een deel van het prograama zodat ze goed zijn ingevlogen voor twee overnacht vluchten. De jaarlingen gaan het hele programma mee. Een 3tal laatjes ga ik spelen vanaf mei op de super vitesse vluchten. De jonge duiven vliegen alleen de natour vluchten.

update: Er zijn drie duiven nagekomen. De 13-515 is gepakt door de rover. hij ligt naast zijn poot helemaal open. De wond is wel 5 centimeter lang en vrij diep. Op karakter thuis gekeomen. Ik mis er nu nog één, zal wel de voltreffer van de rover zijn geweest.

21-02-2015

Vandaag de resultaten pagina 2015 op de site geplaatst en de button voor het jaar 2015. Vanmiddag ga ik de duiven voorkoppelen, zowel de kweekduiven als de Vliegduiven. De planning is dat ik volgende week zaterdag (28 februari) de echte koppeling ga doen.

24-01-2015

Vandaag veel sneeuw in Nederland, dus een mooie gelegenheid om winterse plaatjes te maken rond het hok. De mooiste staat op de welkom pagina. Fijne dag allemaal en geniet van het weer...

18-10-2014

Vandaag naar de 6e Habru dag geweest in Doetinchem. Er is weer veel werk gestoken om het bedrijf goed voor de dag te laten komen. In de bedrijfshal staan zo als elk jaar volieres in alle formaten denkbaar met of zonder geintergreerde spoetnik. Ook is er onder leiding van Gert-Jan Beute weer een uitstekend forum opgezet. Ik heb een foto van de forum-leden hieronder staan. vlnr zijn het dr. Fernand Mariën uit België, Stefaan Lambrechts uit België, Hans Eijerkamp en Hennie La Grouw uit Amsterdam. Het centrale thema bij dit forum is het verlies van zoveel jonge duiven. De leden hadden elk een eigen visie en handelen daarnaar. Is voor mij weer een leer moment geweest.

 

habru 2014_1

 

habru 2014_2

 

21-09-2014

Het vlieg seizoen 2014 zit erop. Ik heb naar omstandigheden beter gevlogen dan de jaren ervoor. Mijn basis kweekduiven zijn van betere kwaliteit. Gemiddeld zat mijn 1e duif ten opzichte van de vereniging 15 tot 20 minuten te laat. Vorige jaren was dat gemiddeld meer dan een uur.

In de vereniging vliegen wij 1 op 1 waardoor elke geconstateerde duif punten krijgt. Er vliegen in onze verenging 11 hokken, maar niet allen hokken vliegen het hele programma.

kampioensschappen

  Onaangewezen Aangewezen
Vitesse
plaats 8
plaats 8
Midfond
plaats 9
plaats 9
Dagfond
plaats 7
plaats 6
Natour
plaats 4
plaats 4
Generaal Kort
plaats 8
plaats 7
Generaal Lang
plaats 8
plaats 8

 

20-09-2014

De duiven zijn gelost om 12.30 uur. De wind is over het algemeen West en niet al te krachtig. Later updates.

update: aankomsten van mijn eerste drie duiven

1e 14-010 om 16.32

2e 14-011 om 16.36

3e 14-197 om 16.41 enz

Er zitten uiteindelijk 7 duiven in de klok. De laatste 2 zijn thuis is als ik van de vereniging ben gekomen.

19-09-2014

Vanavond inkorven voor de laatste vlucht dit jaar. Het lossingsstation is Tongeren. Voor mijn hok 260 km. Ik ga er 9 inkorven, ook de twee duiven die afgelopen zondag zijn thuis gekomen. Ik heb ze de afgelopen week maar twee keer kunnen trainen ivm werk.

13-09-2014

Het is prachtig weer hier om 11.00 uur maar de duiven zijn nog niet gelost in Sittard. Afwachten... Ook de duiven in Morlincourt zijn nog niet gelost.

update: de duiven zijn gelost om 12.00 uur. Aankiomsten van mijn eerste drie duiven

1e 14-010 is om16.12.06 thuis

2e 14-198 om 16.13.07

3e 14-185 om 16.13.18 enz.

Ik mis er bij het klok afslaan nog drie.

12-09-2014

Vanavond inkorven voor de één na laatste vlucht dit jaar. Ze gaan naar Sittard (232 km). Ik ga er 10 inkorven. Het trainen door de weeks wordt steeds lastiger omdat het al behoorlijk vroeg donker aan het worden is. Ik moet daar vologend jaar toch iets op verzinnen.

07-09-2014

De Natour vlucht is gelost om 10.15 uur in Weert. De Jonge duiven zijn gelost in Feluy om 12.00 uur. Afwachten hoe ze het gaan doen. Later zal ik een update plaatsen.

update: Ik begin met klokken ongeveer 10 minuten na de 1e in de vereniging. Van de jonge duiven (14tjes) is mijn 1e de 4e jonge duif in de club. Ben tevreden met het resultaat. De duiven die ik van een bevriende melker uit Zwolle heb doen het goed. Mijn 2e was de 14-010 en de 6e was de 14-011 en mijn 8e de 14-009. De jongen uit het stamkoppel en uit kinderen van het stamkoppel doen het ook dit jaar weer het beste.

06-09-2014

Beide vluchten van onze afdeling zijn uitgesteld naar zondag. Ze hebben dan deze vlucht voor de Jonge duiven vlucht 3 nachten mand en voor de Natour vlucht 2 nachten mand. Ik heb ze in het voor traject al 4 nachten mand gegeven, dus drinken en eten moeten ze wel kennen.

05-09-2014

Vanavond inkorfen voor de 2e Natour vlucht. Het lossingsstation is Weert. Voor mijn hok een afstand van 208 km. De jongen hebben afgelopen week redelijk goed getraind. Ze zijn volgens mij super gezond. Ben benieuwd hoe ze het gaan doen.

30-08-2014

De duiven zijn gelost in hedel op een afstand van 159 km om 15.55 uur. Ik heb er 13 ingekorfd. Op de dag van lossing zijn er 9 thuis gekomen wat op zich goed is. In de club was over het algemeen de helft van de duiven thuis. Ik heb ze mee voor de ervaring want ze beginnen toch al wel kaal te worden. Mijn 1e duif is de 14-185 een kind van het stamkoppel. Mijn 2e duif 14-191 is een inteelt duifje uit broer maal zus uit het stamkoppel. Wat mij opvalt is dat de jongen uit het stamkoppel of uit kinderen van het stamkoppel dit jaar weer het beste uit de verf komen. Het kweken voor het volgend jaar wordt dus iets makkelijker.

update: in totaal zijn er nog 3 duiven achter gebleven van de wedvlucht.

24-08-2014

Vandaag de duiven tussen de buien door weg gebracht naar Bant in de Flevopolder. Ongeveer 50 km. Ik heb ze om 13.30 uur los gelaten en ze waren om 14.19 uur allemaal in het klokje. Ze vinden het hok steeds sneller terug. De laastste van gisteren is er nog niet. Toch een wegvlieger. Komende maandag kunnen we bij de afdeling inkorven voor de uitgestelde africhting vanuit Heino. Gezien de weersvoorspellingen voor de komende dagen ga ik hieraan niet meedoen. Ze gaan dan het komende weekend voor hun 1e wedvlucht naar Gennep (161 km). Ik ben heel erg benieuwd hoe ze het gaan doen. Kop vliegen zal niet gaan gebeuren omdat de meesten toch al beginnen te ruien. Het bijlichten heeft zonder de duiven te verduisteren niet erg veel zin, ook het vorige jaar heb ik dan al gemerkt. Misschien het volgend jaar toch anders doen??? Ik speel de jongen uitsluitend om ze ervaring op te laten doen. Als jaarling ga ik ze goed testen en zullen ze het hele programma moeten vliegen zonder de dagfond.

23-08-2014

Vanmorgen de duiven weg gebracht richting Almere. Ik moest vandaag gaan werken. Hoe dichter ik bij Almere kwam hoe meer heiig het werd. Ik heb ze daarom tussen Lelystad en Almere gelost om 07.45 uur. De afstand is denk ik rond de 115 km. Ze moeten een vrij grote sprong maken van Heerenveen ineens naar Almere. Zit toch ruim 70 km verschil in. Nu ik dit schrijf mis ik nog 1 duifje van de 14. Het is de 14-184 waarvan ik ook beide ouders al niet meer op het hok heb. Wegvliegers???? De 1e duif was om 10.08 in het klokje en om 10.17 heb ik er 11 thuis. Nummer 12 is om 10.55 uur en nummer 13 om 13.54 uur. Morgen gaan ze naar Meppel. Ik heb ze dan een keer op 7 weg gehad. Lijkt mij voldoende om aan de natoutvliuchten te kunnen deelnemen.

22-08-2014

Vandaag de jongen weer afgericht. Ik was om 13.00 uur in Heerenveen maar daar kwam het met bakken uit de lucht. Ik ben daarna naar Oldeboarn gegaan waar het prachtig weer was. De duiven iets na 13.15 uur gelost en ze waren rond 13.30 uur thuis en alle 14 in het klokje. De afstand is denk ik ongeveer 15 km. Morgen gaan ze naar Alemere ongeveer 125 km.

17-08-2014

Afgelopen weekend de jonge duiven opgeleerd. Vrijdag de jongen om 10.30 uur gelost achter Heerenveen bij het Esso station. Voor mij een afstand van ongeveer 30 km. De eersten waren rond 14.00 uur thuis en de laatste na 19.00 uur. Ze zijn dus zeker niet direct naar huis gevlogen. Een verklaring kan zijn dat ze bij mij pas 's avonds rond 20.30 uur uitgelaten worden en dan niet meer wegtrekken. Ze hebben dat nu wel gedaan, ze hadden de hele dag tijd.

Zaterdag heb ik ze op dezelfde plek gelost om 10.45 uur. Nu waren ze iets voor 12.00 uur thuis. Ze kwamen ook in 1 groep thuis, wat vrijdag niet het geval is geweest. Komend weekend ga ik ze opnieuw wegbrengen. De africhting van de afdeling is van zaterdag verplaatst naar dinsdag ivm vervoers problemen. Het is dan maandag avond inkorven. Ik denk nu dat ik daar NIET aan mee doe. Hieronder de tekst van de site van Afdeling Friesland:

Wijzigingen in het vliegprogramma

De vervoerscommissie heeft ons verzocht wijzigingen in het vliegprogramma aan te brengen. De redenen hiervoor zijn dat zij grote problemen verwachten met het inkorven van twee vluchten op 1 avond. Dit zowel op het gebied van concoursveiligheid als op vervoertechnisch gebied.

De eerste wijziging betreft het weekeinde van 23 augustus. De jonge duivenvlucht J34 vanuit Tongeren blijft staan zoals gepland met inkorving op vrijdag 22 augustus. De africhtingen voor de natoer worden verplaatst en gewijzigd. Noord krijgt de kans op maandagavond 25 augustus in te korven voor Heino, deze wordt dan dinsdag 26 augustus vervlogen. Zuid krijgt de kans op dinsdagavond in te korven voor Zutphen, deze wordt dan woensdag 27 augustus vervlogen.

De tweede wijziging betreft het weekeinde van 30 augustus. De jonge duivenvlucht J35 wordt ingekorfd op donderdagavond 28 augustus en zal gewijzigd worden in Chimay. De natoervlucht N35 blijft staan zoals gepland vanuit Gennep met inkorven op vrijdagavond 29 augustus. Beide vluchten zullen bij goed weer vervlogen worden op zaterdag 30 augustus.

08-08-2014

De link voor het volgen van de wedvlucht van onze vereniging op de meldingssite van Friesland:

http://afd11.duifmelden.nl/?meldpost=35

31-07-2014

Gisteren is na 11 dagen de 12-283 weer thuis. Ze was verspeeld op de laatste fondvlucht. Nu zijn alle vliegkoppels weer kompleet en kunnen ze van de rust genieten. Vandaag worden de laatste jongen gespeend en bijgezet bij de jongen van de 3e ronde in het hokje in de schuur. De broedbakken gaan dicht en de laatste eieren doe ik weg. RUST is het nu voor de oude duiven (kweek en vlieg duiven). Op na het vliegen met de jongen. Ze vliegen goed maar vanavond wilden er twee niet naar binnen. Weliicht iets van colie na het omzwerven van de africhting. Ze zitten nu apart in een open ren en ik hou ze in de gaten. Herstellen ze niet dan gaan ze weg.

Onder het menu Foto/video heb ik een filmpje gezet van het binnen komen van de jongen. Is erg leuk vind ik zelf.

24-07-2014

Vanmorgen een jonge duif opgehaald uit Bolsward bij dhr Flapper. Bedankt voor het melden.

Ik probeerde door de turbo stand de jonge duiven vluchten te halen. Hierdoor neem je ongemerkt wel risico's die afgestraft worden. Ik heb nu besloten om de jonge duiven vluchten te laten schieten en me te focussen op de Natour vluchten. Die vluchten met voor afgaand een africhting beginnen op 23 asugustus a.s. Ik heb zodoende nog een aantal weken om ze voor te bereiden.

23-07-2014

Update: De teller staat nu op 11 duiven terug. Nog 13 duiven zijn onderweg.

Goede middag, drama hier op het duivenhok. Gisteren de jonge duiven weg gebracht naar Heerenveen. In totaal 24 stuks. Ik heb ze om 19.30 uur losgelaten. De wind was Noord Oost maar niet al te sterk. Ook de komende dagen zal de wind uit deze hoek komen. Om 22.00 uur is de 1e duif thuis, daarna niets meer. In de ochtend zijn daar 4 bijgekomen en ik mis er nu nog 19. Ze zullen zeker niet allemaal terug komen. De duiven die wel thuis komen verspeel je volgens mij niet meer zo snel.

Dit jaar gaat het met de jonge duiven af en toe zo raar, een paar weken geleden met het uitwennen en nu met het africhten. Door mijn tijd gebrek gaat het hier wel in de turbo stand, misschien dat dat een reden is.

20-07-2014

De 11-501 speelt een 25e prijs in de vereniging en plaat 178 in ACG B. Vanmorgen is de 13-524 om 09.23 uur thuis en om 09.45 uur de 13-502 welke vanaf de vlucht van 21 juni weg is gebleven. De 12-283 is nog onderweg.

19-07-2014

update: om 15.41.57 uur is de 11-501 thuis.

Vandaag is het extreem warm. Bijna 40 graden. De duiven zijn gelost om 06.30 uur. De 1e in de club is om 12.35 thuis. Bij mij zijn om 14.50 uur nog geen duiven thuis gekomen.

temperatuur

18-07-2014

Het lossings station is opnieuw gewijzigd in verband met het verwachte weer. Het is nu Chalons en Champagne voor mijn hok 474 km. Ik heb 3 duiven mee, dit wordt voor dit jaar hun laatste vlucht. Vanavond gaan we op de club de jongen duiven chippen. Voorlopig ga ik er 24 chippen. De laaten doe ik op een later tijdstip.

Dit is de tekst van de afdeling:

Fondduiven richting Chalons en Champagne

In verband met de verwachte opkomende onweersstoringen vanuit het zuidwesten van Frankrijk is het lossingsstation Breuil Le Vert/ Clermont gewijzigd in Chalons en Champagne. Hier gaan we gezamenlijk heen met Afd.10.

16-07-2014

Het is warm hier in de schaduw 28 graden. Morgen en de komende dagen komen daar nog een paar graden bij. Voor zaterdag wordt de 30 plus verwacht. Afdeling Friesland '96 heeft voor komende zaterdag het lossings station gewijzigd van Bourges naar Tours. Tours is voor mijn hok 733 km. Geen idee waarom het station is gewijzigd.

De jongen vliegen goed bij huis, meer dan een uur. Ik laat ze pas na 19.00 uur buiten, dan is het de komende dagen ook niet meer zo extreem warm. Ook het binnen komen hebben ze onder de knie gekregen en ze zitten binnen een minuut allemaal in het hok. Mede door het minder voeren waardoor ze nu geleerd hebben waar ze hun maagje kunnen vullen. Het is voor ze een leerzame periode. Komende week ga ik ze opleren zodat ze goed voor bereid aan de wedvluchten kunnen gaan deelnemen.

De jongen van de 3e ronde zitten in hun nieuwe hokje in de schuur. Ze lijken het goed naar de zin te hebben en komen al wel in de spoetnik. Ook deze ga ik komende week uitwennen en ook ik heb geleerd van de afgelopen keer. Ik heb een foto gemaakt vandaag waar ze heerlijk in de zon liggen.

 

3e ronde

 

13-07-2014

Afgelopen zaterdag de laatste midfond vlucht gehad. Ik begin weer 15 minuten achter de 1e in de vereniging. Wel in 19 minuten alle vier duiven thuis. Ben een van de weinigen die bij het klok afslaan alle duiven thuis heeft. De jaarlingnen zijn nu klaar met hun seizoen en zijn allemaal 11 keer in de mand geweest. Het zijn dus wel thuis komers maar geen topduiven. Gewoon gemiddeld.

Vanmiddag om 13.00 uur de jongen duiven uit de verzend mand laten vliegen en ze trainden daarna nog ruim een uur. 1 duif ging na een 15 minuten al het hok in om te drinken, heeft de dagen in de mand zeer waarschijnlijk niet genoeg gedronken. Komend weekend krijgt ze een herkansing om het te leren. Dan gaan ze weer van donderdag tot en zondag in de mand. Het binnen komen ging al een stuk beter dan in het veleden. Ga nu deze week de jongen elke dag uitlaten samen met de oude duiven. Later meer......

12-07-2014

De duiven zijn deze ochtend nog niet gelost in Laon. Er zit onder de grote rivieren laag hangende bewolking zie plaatje. Later updates.

.bewolking

Update: De duiven zijn terug gebracht naar Gennep (161 km), maar nog niet gelost...

Update: De duiven zijn in Gennep gelost om 15.00 uur. Ik verwacht ze rond de klok van 17.00 uur

11-07-2014

Gisteravond de duiven ingekorfd voor de laatste Midfond vlucht vanuit Laon (Noord Frankrijk) voor mijn hok een afstand van 421 km. Ik heb 4 duiven mee. Twee oude duiven die ik op de fond vluchten speel maar door de afgelasting van de afgelopen week al twee weekenden thuis zijn gebleven en twee jaarling doffers. De diuivin is thuis omdat de jonkies op woensdag zijn uitgekomen en ik met twee nachten mand de jonkies niet kan verzorgen. Ik moet voor volgend jaar toch een paar koppels voedster duiven aanhouden.

Gisteren na het inkoven de jonge duiven voor de eerste keer in de reismand gedaan. Ze blijven er tot zondag middag in om zoveel mogelijk stress er uit te krijgen en hun het drinken in de mand aan te leren. Dit heb ik voorgaande jaren ook zo gedaan en dit bevalt mij uitstekend.

Vanmorgen bezoek van een oud collega en duivenvriend Bert Bredewold uit Zwolle. We ruilen geregeld duiven en ik heb een viertal jongen voor hem gekweekt. Later meer....

Update: Een heel erg gezellige ochtend gehad. Met Bert een hoop zaken besproken over het spel en zaken als kweken middels lijnenteelt en inteelt. De jongen die ik voor hem heb gekweekt vielen erg in de smaak en Bert zei een aantal keren dat ze zijde zacht voelden. Ook de kweekduiven samen bekeken. Iedereen die dit weekend speelt succes......

04-07-2014

Vanmorgen naar Gert-Jan Beute geweest. Ik heb mijn kweekduiven laten selecteren en koppel advies voor het volgend jaar gevraagd. Twee jaar geleden ben ik ook geweest en Gert-Jan vindt dat de kwaliteit vooruit is gegaan. Van de 9 duiven was er maar één 6.5 bij de rest was 7 + tot 8. Ik ga zijn adviezen opvolgen. Verder hebben we zeer ontspannen zitten praten over mijn manier van spelen met de duiven omdat ik zo weinig tijd heb ivm werk. Hij gaf mij zeer bruikbare adviezen en kon mijn keuze voor het nestspel goed begrijpen. Een hele fijne ochtend gehad.....

03-07-2014

Komend weekend is een duivenloos weekend, geen wedvluchten. Zowel Chateauroux (oude duiven) als Steenwijk (jonge duiven) zijn ivm de verwachte weersomstandigheden afgelast. Hieronder staat de tekst van de NPOveenendaal site> en van de afdeling Friesland site>

 

De NPO heeft in overleg met het IWB voor komend weekend code rood afgegeven vanwege de weersverwachtingen. Dit betekend dat de Nationale Eendaagse fondvlucht Chatearoux NIET doorgaat. Het afdelingsbestuur gaat nog bekijken of de africhtingsvluchten met jonge duiven wel doorgang kunnen vinden. Het definitieve besluit over deze africhtingsvluchten zal morgen voor de middag hier op site te lezen zijn.

Het Bestuur NPO

 

Vanmorgen is intensief contact geweest tussen met name onze LC en Zimoa. Voorwaarden om de vlucht door te laten gaan waren voor ons een verantwoorde lossing voor jonge duiven voor het eerst in de mand en voldoende tijd om thuis te komen. Uit het bestuderen van de weersverwachtingen en weerbeelden bleek dat het eerste misschien nog is te realiseren, alleen een zware inversie die moeilijk oplost zou hierbij roet in het eten kunnen gooien. Het tweede, voldoende tijd, bleek niet te realiseren. Een maximale tijd van ong. 1,5 uur lijkt er te zijn om de duiven goed thuis te krijgen. Dit vinden wij te kort om verantwoord deze africhtingen te organiseren. We hebben dan ook besloten de beide africhtingen voor dit weekeinde af te lassen.

Tevens hebben we besloten dat we het programma verder niet wijzigen,  dus dat we het programma zoals gepland volgende week gewoon oppikken met oefenvluchten uit Meppel en Duiven en de midfondvlucht vanuit Laon.

Het bestuur Friesland '96

29-06-2014

Afgelopen zaterdag de midfond vlucht vanuit Quievrain. De duiven zijn gelost om 06.45 uur. Ze hebben voor het eerst sinds weken eens wind mee. Zuid tot Zuidwest 4. Mijn 1e duif was om 10.45 uur thuis en is exact 3 uur onderweg geweest. In de vereniging waren 128 duiven, met 1 op 3 zijn dat 43 prijsduiven. Mijn 1e staat op plaats 47 dus net na de prijzen thuis. Ze beginnen wel steeds dichter bij de 1e in de club thuis te komen. Eerder was het rond de anderhalf uur en nu maar een kleine 10 minuten. Geeft weer moed voor de komende vlucht.

De 3 midfond duiven krijgen komend weekend rust om goed uitgerust aan hun laatste vlucht van dit seizoen te beginnen. Komend weekend staat alleen de dagfond vlucht vanuit Chateauroux op het programma. Hierop ga ik twee duiven spelen.

update 21.55 uur: Vanmiddag de jonge duiven weer los gehad. Ze gaan nog niet spontaan naar buiten, misschien toch nog niet helemaal hersteld van de afgelopen week. Het binnen komen is nog wel een probleem ondanks dat ik me afgelopen week helemaal suf gevloten heb ten teken dat het etens tijd is. Heb ze niet geteld maar zo op het gezicht zijn ze er allemaal.

27-06-2014

Vanavond inkorven voor de een na laatste midfond vlucht vanuit Quievrain (334 km). Er gaan 3 duiven mee. De duiven die ik op de fond speel krijgen opnieuw een weekje rust.

inladen

25-06-2014

Uitlaten en Africhten in één keer. en wat er allemaal mis ging...

Afgelopen donderdag de jonge duiven voor de 1e keer uit gelaten. In totaal 29 stuks. Wat ik niet heb gezien is dat er achter het hok een grote bouwkraan stond ongesteld. Toen ik het hok uit kwam zag ik geen enkele jonge duif op het dak zitten. De hele dag gingen er grote materialen door de lucht voor de bouw van het huis. 'S avonds zaten 4 jongen in het hok en een zestal op het dak maar die wilen echt niet naar beneden komen. De rest was spoorloos. De dagen die er op volgden kwamen de jongen één voor één naar huis, maar niet in het hok. Op zondag vanavond heb ik uit nood een waterpan op de spoetnik gezet en voer op de klep. Er sprongen toen weer een groot aantal naar binnen en de teller stond zondag avond op 23 jongen. Dus nog zes niet binnen en maar drie op het dak. Op dinsdag avond had ik uiteindelijk 26 jongen binnen die allemaal redelijk mager waren. Al met al 3 jongen kwijt. De schade valt mij nu achteraf heel erg mee.

Deze week de jongen alle dagen voer gegeven met Olympic mix van GJ Beute en ik moet zeggen dag ze vandaag weer als vanouds aanvoelen. Zondag ga ik ze opnieuw uitlaten maar zal nu beter opletten.

22-06-2014

Afgelopen zaterdag twee vluchten. De fond vlucht is gelost om 07.00 uur en de vitesse vlucht om 09.30 uur. Op de fond vlucht zijn alle twee duiven weer thuis. Wel te laat voor de prijzen, maar ze kunnen de afstand goed aan. Ze zager er niet afgevlogen uit. Van de vitesse vlucht moet er nog één thuis komen. Ook deze duiven waren net na de prijzen thuis. Komend weekend krijgen de fond duiven weer rust. De 3 anderen gaan naar Quievrain.

Op de fond vlucht heeft de combinatie Tjitte en Lesley een super uitslag gemaakt. Hun eerste duif heeft een teletekst notering plaats 6. Gefeliciteerd Tjitte en Lesley.

txt_Tjitte

 

16-06-2014

Afgelopen zaterdag een vlucht vanuit Laon met een Noord Westen wind die vrij krachtig is geweest. De duiven zijnn gelost om 07.00 uur. Ik heb mijn 1e duif (13-515) om 15.08 uur, weer een goed uur achter de 1e in de vereniging. Er is zaterdag niets bij gekomen. Ook in de club had niemand 's avonds alle duiven thuis. Zondag morgen om 07.18 uur is mijn 2e duif thuis (13-516). Heb hem in de spoetnik al eten gegeven. Hij ziet er goed uit maar is zichtbaar moe.

update: De duiven hebben vanavond meer dan een uur getraind. Alleen de 13-516 wilde niet vliegen, zat op de landingsplank die ik voor het vlieghok heb staan. Ik heb em binnen gelaten, hij is dus nog niet hersteld van zijn geleverde inspanning. Hij is ook meer dan 24 uur onderweg geweest en heeft een nachtje buiten moeten slapen. Hij krijgt vanavond nog een herstel pil van Beute opgestoken, die veel dierlijk eiwit bevat. Kijken of ie voor zaterdag voldoende is hersteld om weer mee te kunnen, anders laat ik em thuis.

Komende zaterdag weer twee vluchten Orleans en Tongeren.

13-06-2014

Gisteren twee duiven ingekorfd voor de midfond vlucht van Laon (416 km). Ze hebben dus twee nachten mand waardoor de verzorging op de losplaats niet gehaast hoeft te worden. De duiven die ik op de fond speel hebben dit weekend rust. Ze hebben afgelopen weekend meer dan 10 uur gevlogen, zijn goed hersteld maar toch ben ik er voorzichtig mee. Ik heb er ook maar twee. Ook zijn de jaarling duivinnen thuis vanwege de jonkjes die gevoerd moeten worden. Twee nachten mand is teveel voor de kleine jonkjes zonder dat ze gevoerd worden. Misschien voor de toekomst toch een koppel voedsters aanhouden. Iedereen veel succes dit weekend...

08-06-2014

Dit weekend weer twee vluchten gehad. Een vitesse en een fond vlucht. Beide vluchten zijn om 07.00 uur gelost. De duiven hebben het op beide vluchten moeilijk gehad. Het verloop was zeer traag. Op de vitesse weer een zelfde beeld. ongeveer 30 minuten achter de 1e in de club. De fond vlucht is voor mij heel goed gegaan met een 35e prijs in de vereniging. Het was weer de 11-501 die als eerste aankwam om 16.43 uur. Mijn 2e was 17.50 in de klok. De fondvluchten gaan bij mij veel beter dag de vitesse/midfond vluchten. Misschien dat mijn verzorging ook beter past bij de fondvluchten. Komend weekend een midfond vlucht vanuit Laon 421 km voor mij. Ga ze weer goed voorbereiden hiervoor. Geniet nog van het mooie weer dit pinksterweekend.......

06-06-2014

Donderdag en vrijdag de duiven inkorven voor twee vluchten van dit weekend. Sens is voor mij 574 km en Tongeren is 260 km. Op Sens gaan twee mee en Tongeren drie. De duiven op Sens zijn ingemand op eitjes van 3 dagen. De duiven op Tongeren zijn ingemand op een jong van 3 dagen. Ben heel erg benieuwd naar hoe ze het gaan doen. Avast veel succes iedereen.....

31-05-2014

Vandaag een vlucht gehad vanuit Menen 315 km voor mijn hok. Afdeling Friesland is afgeweken van het lossings station wat in het vlieg programma staat. Het zou te drassig zijn geweest in Auby lez Douai. Menen is bijna 30 km dichter bij maar veel westelijker gelegen. Ik heb vrijdag 5 duiven ingekorfd. Ze zijn om 08.30 uur gelost en mijn 1e duif was 13.29 uur weer thuis. Iets meer dan 30 minuten na de 1e in club. De laatste was om 15.00 uur thuis. Ze beginnen toch elke week tijd te winnen ten opzichte van de 1e in mijn club. Komende week de tweede fondvlucht vanuit Sens.

Ik heb dit vliegseizoen besloten om verder te gaan met het nestspel. Ik hoef dan 's avonds maar 1 ploeg duiven te laten trainen. Heb geen tijd om duivinnen en weduwnaars apart te laten trainen.

De jonge duiven zien er dit jaar prachtig uit. Ik heb een tiental jongen van andere liefhebbers gekregen en ook dat zijn plaatjes om te zien. Er zijn een paar witpennetjes bij en die mag ik heel graag zien. Of er supers tussen zitten is afwachten, maar ze stralen van gezondheid. Ook op dat hok is de verluchting aangepast en volgens mij heeft dat een positieve invloed op hun gezondheid. Later meer ......

29-05-2014

Afgelopen week zijn de duiven niet buiten geweest. Steeds zware regen als ik 's avonds thuis kwam. Daarom vanmorgen de duiven even weg gebracht naar Bant in de Flevopolder. Ongeveer 50 km. Het weer was vanmorgen bewolkt met een nood oostelijke wind. Ze eersten deden er net geen uur over om thuis te komen. Rond 14.00 uur alle duiven thuis, ook een late 13-531 die nog geen mand heeft gezien. Hij was wel als laatste thuis maar hij is er wel. Morgen inkorven voor een midfond vlucht van 354 km. De voorspelling is noorden wind voor zaterdag met veel zon. Benieuwd hoe ze het gaan doen.

25-05-2014

Afgelopen weekeinde stonden twee vluchten op het programma. Gennep 161 km en Sezanne 510 km. Beide vluchten zijn goed verlopen en ik heb alle 5 duiven weer thuis. De fondvlucht ging bij mij boven verwachting goed. Mijn 1e duif was 17.45 uur thuis goed voor plaats 55 in de vereniging en mijn 2e was 17.00 uur thuis goed voor plaats 74. In de club deden 110 duiven mee. Misschien dat de wijzigingen in de verluchting en de geelkuur een positief effect hebben gehad. Ik ga ze deze week weer voorbereiden op de volgende vlucht nl Auby lez Douai.

22-05-2014

Vanavond inkorven voor de eerste fondvlucht. Sezanne is voor mij 510 km. Dit is ook de eerste keer dat ik aan een fondvlucht ga deelnemen. Ik ga twee duiven meedoen.

Ik heb afgelopen week een geelkuur gegeven van 4 dagen. De eerste keer dit seizoen. Hoop dat ze nu beter gaan presteren. Het trainen ging de afgelopen week goed. Bijna elke dag zijn ze er uit geweest. Beetje voor de buien aan zodat ze niet nat de nacht ingaan. Ook heb ik de verluchting iets aangepast, was er toch niet helemaal tevreden mee. Tevens heb ik de lichtplaaten in het dak iets opgeschoven waardoor er eerder meer zon in het hok kan komen. dus warmte en meer licht. Hoop dat dit de forme zal doen stijgen. Kortom ik ben best gespannen hoe het dit weekeinde zal gaan. Iedereen die inmand veel succes.

17-05-2014

De duiven zijn gelost in Quievrain 334 km om 8.15 uur. De wind is Noord-Noordoost maar niet al te krachtig. Echt duivenweer dus. Ik verwacht dat de eerste duiven rond kwart voor één zullen aankomen.

update: mijn duiven zijn weer 45 minuten achter de 1e in de vereging> Ik heb dus geen echte toppers maar duiven van de middelmaat. Dit zijn de tijden van aankomst.

11-501 tijd 13.29.12

13-524 tijd 14.09.44

13-516 tijd 14.46.57

13-515 tijd 14.59.01

ik mis er nog twee.

update: de 12-283 is thuis rond 20.30 uur. Nog één moet er komen 13-517

 

16-05-2014

De duiven hebben goed getraind deze week. Ben benieuwd hoe ze het deze week gaan doen. Er gaan vanavond 6 duiven mee naar Quievrain (moeder van allen losplaatsen). Hoop dat ze er mooi vroeg uitgaan, de verwachting is dat het een warmae dag gaat worden. Succes allen

10-05-2014

Ik heb deze vlucht geen duiven mee. We moesten op donderdag inkorven maar dat kwam mij niet uit ivm werk. De voorspellingen voor zaterdag waren en zijn niet goed. Het is maar de vraag of er gelost gaat worden. De duiven zijn al terug gebracht van St Quentin naar Meer. Van 403 naar 194 km.

buienradar

Update: Nu om 17.00 uur bericht dat de vlucht is uitgesteld. Een heel erg laat besluit.......

teletekst

04-05-2014

De duiven zijn gelost om 10.00 uur. Afdeling Friesland gaat de lossing live uitzenden via hun website. Dit is de link naar hun site: http://www.friesland96.nl/index.php/lossing-actueel/actueel-lossingsnieuws

Mijn eerste duif is wederom een 35 minuten na de 1e in de club. Wel draai ik mijn 1e twee getekenden in bijna tweee minuten. Binnen 45 minuten zijn ze alle 6 weer thuis, dus het gaat wel steeds beter. Morgen krijgen ze olympicmix van Beute over het voer.

02-05-2014

Vanavond inmanden voor Sittard. 232 km voor mijn hok. Ik ga 6 duiven spelen. Eén duivin heeft net een ei gelegd dus die gaat niet mee. De weersverwachting is goed, wind Noord of Noordoost. Deze week hebben ze goed getraind. Ben benieuwd hoe het gaat...

27-04-2014

De afstand voor Weert is voor mij 208 km, De coördinaten staan vermeld op de site van afdeling Friesland 96. De duiven zijn gelost om 9.45 uur en mijn 1e duif is geconstateerd om 12.32.11 uur. Weer een 30 minuten achter de 1e in de vereniging. Voor mij zijn de vitesse vluchten niet belangrijk, alleen invliegen. Alle 7 ingekorfde duiven zijn thuis gekomen. De laatste was om 16.20 thuis. Ga vanaf deze week de training aan huis opvoeren, Over twee weken de 1e midfond vlucht en dan moeten ze het maar gaan doen. Later meer . . . .

25-04-2014

Vanavond inkorfen voor Weert. Ik heb nog geen coördinaten en dus ook geen afstand, maar ik schat tegen de 200 km. Ik ga er weer 7 spelen en hoop dat ze weer thuis komen. Vitesse is voor mij alleen invliegen en conditie opbouwen.

20-04-2014

De duiven zijn gelost om 10.45 uur. Ik begin in de club 30 minuten achter de 1e prijs. Zal toch een gebrek aan conditie zijn, ze gaan niet elke dag los om te trainen. Ze zijn wel alle 7 terug gekomen. 4 duiven zijn ineens op 161 km gespeeld zonder enige vorm van africhting. Het zijn dezelfde die vorig jaar als jong ineens op 111 km werden gespeeld. Het zijn toch thuis komers.

13-04-2014

Afgelopen zaterdag de africhtings vlucht gehad vanuit Zutphen. Voor mij is dat 111 km. Ik heb 4 duivinnen ingemand waarvan er 3 thuis zijn gekomen. De 13-509 is nog onderweg. Ze werd ingemand op verse eitjes dus motivatie kan geen probleem zijn. Wellicht verongelukt. Volgende week is de 1e wedvlucht vanuit Gennep.Op deze vlucht gaan alle vliegduiven mee.

06-04-2014

De Website weer geupdate met de resultaten pagina voor 2014. Het seizoen staat weer voor de deur. Spannend..... Ik zal de website weer wekelijks bijhouden.

13-10-2013

Gisteren naar de 5e Habru dag geweest in Doetichem. Er zaten mensen in het forum die ik niet kende en ze vertelden open van hoe zij de duivensport beleven. Het forum werd geleid door Gert-Jan Beute die ook dit jaar dit weer erg goed deed. Ik ben met de voorzitter van onze vereniging geweest en heb een erg leuke dag beleefd. Op de foto hieronder de forum-leden Peter Jansen, Stephan Steenbergen, Willem Mulder en Bart van Oeckel.

habru

08-09-2013

Vandaag de uitgestelde vlucht van gisteren. De losplaats is gewijzigd in Duffel. Voor mij 242 km. Complimenten aan de Lossings Commissie van de afdeling. De duiven zijn om 12.00 uur gelost en het weer was in de middig uitstekend. Ik heb 5 van de 7 thuis gekregen, wel te laat maar gezien hun opdracht thuis komen ben ik tevreden. Van één kweekkoppel heb ik alle jongen nog en ook vandaag zijn de 3 gespeelde duiven allemaal thuis. De 13-515 is van deze de beste en is alle 4 vluchten in de klok geweest. de anderen hebben allemaal 1 maal gemist. Voor de volledigheid geef ik alle 4 duiven. 13-515, 13-516, 13-524 en 13-525. Ook heb ik van dit koppel nog twee laten gekweekt de 13-532 en 13-533.

In de vereniging staat de 11-502 op plek 11 en de 13-515 op plek 13 in de lijst duifkampioen Natoer. Dit gerekend met de jonge duiven. De eerste 26 duiven indeze lijst zijn allemaal oude duiven. Ik ben zeer tevreden hoe ze het doen. Ik weet nog niet of ik komende week nog ga spelen. Ze vallen toch in de rui ondanks het bijlichten. Ze hebben nu 4 vluchten gehad, dus ze zijn naar school geweest.

06-09-2013

Vandaag een rondje Noord Nederland gedaan om verdwaalde duiven op te halen. Bij elkaar 350 km gereden. De 13-525 zat in Lutjegast Groningen en is heel erg vermagerd. De 13-519 zat in Broek op Langedijk Noord-Holland en is door een collega melker opgevangen en heel goed verzorgd. Hoop dat de 525 ook weer de oude wordt,

Vanavond inkorven voor Tongeren. Er gaan 7 duiven mee. Hoop ze zaterdag allemaal weer thuis te zien.

01-09-2013

Afgelopen zater gespeeld vanuit Hapert voor mij 199 km. Ik heb 10 duiven ingemand. Ze zijn gelost om 13.15 uur met een harde Noord-Westelijke wind. Het risico dat ze aan de verkeerde kant van het IJsselmeer gaan vliegen is met deze wind niet mogelijk. Ze zullen via een deel van Duitsland naar huis komen. Ik heb mijn 1e om 16.49 uur wat in de vereniging mooi op tijd is. Plaats 41 en als alleen de jonge duiven worden gerekend plaats 11. Ik heb er bij het lichten van de klokken 4 thuis en dat is te weinig. Maar in de club is dit bij de meeste liefhebbers het geval. Vanmorgen tot 10.00 uur zijn er 3 stuks nagekomen en ik hoop dat de laatste 3 ook nog naar huis komen, waaronder de 11-525 een van mijn favorietjes. Later meer....

25-08-2013

24 augustus de 2e vlucht gehad met de jonge duiven. Ik heb er 14 ingekorfd. De duiven zijn om 08.15 uur gelost vanuit Gennep (161 km). Mijn 1e duif 13-517 is om 10.43 thuis. Mijn 2e 13-525 is om 10.47 thuis. Deze twee duiven waren vorige week nr 3 en 4 in de klok. Ik ga ze de laatste vluchten als 1e en 2e getekende zetten. Ze zijn gelost met een oostelijke wind-richting en een aantal zo niet al mijn duiven hebben langs de verkeerde kant van het IJsselmeer via de Afsluitdijk hun hok terug gevonden. Ik mis er nu nog 3, deze 3 waren ook vorige week als laatsten thuis. Nu na twee vluchten begin je al te zien welke duiven het kunnen of niet kunnen. Opvallend is dat van drie kweekkoppels de jongen er allemaal nog zijn en ook mooi op tijd thuis komen. De enige opdracht is thuiskomen. Heb ze vanmorgen Herstelpower van Beute over het voer gedaan, dit doe ik drie maaltijden om zo het herstel van de duiven te bevorderen.

De 12 laaten vliegen al mooi rond het hok en een aantal begint zelfs te trekken en komen na een paar uur weer thuis. Er zitten in ieder geval volle broers/zusters van 517 en 525 bij. Die duiven zijn alvast gereserveerd voor het kweekhok. Later meer...

21-08-2013

Vandaag is de 13-508 weer thuis gekomen. Ook dit is een inteelt duifje en zusje van de 13-526. Ze is broodmager terug gekomen en ik denk dat ze nergens is binnen gelopen. Conclusie op karakter naar huis gekomen. Haar een Beute herstelcapsule opgestoken en apart gezet zodat ze kan aansterken. Ik hoop dat ze voldoende hersteld om over 14 dagen weer gespeeld te kunnen worden. Ik heb nu al een aantal duiven gehad die na een 3 of 4 dagen terug zijn gekomen en dit zijn allemaal duiven uit één kweekkoppel of uit kinderen van dit kweekkoppel de F2 zeg maar. Ga de ouders van deze duiven volgend jaar omkoppelen en de F1 kruisen. Ik mis er van afgelopen zaterdag nog twee.

18-08-2013

Gisteren de eerste vlucht gehad met de jonge duiven. Het is een africhtingsvlucht vanuit Zutphen voor mij 111 km. Ik heb er 17 ingekorfd waarvan op de dag van lossing 13 thuis zijn gekomen. Hoop dat de laatste 4 ook nog komen. Prijs spelen is voor mij niet belangrijk als ze maar thuis komen. Ik heb deze duiven niet afgericht, misschien dat dat een reden is dat er nog 4 niet zijn aangekomen. Maar wellicht was ik die ook kwijt geworden als ik ze wel had afgericht. Sommigen kunnen het gewoon niet. Ben wel tevreden met hoe het is gegaan en ga zeker volgend jaar precies zo te werk. Wel ga ik de verplichte enting volgend jaar een paar weken eerder doen, waarschijnlijk dan ik juli als ik vakantie heb.

De 12 laaten beginnen ook steeds beter te vliegen, ze komen alleen op vrijdag en zondag los. Deze duiven ga ik na het vliegseizoen wel een aantal keren africhten om ze een beetje weg wijs te maken. Het zijn eigelijk mijn reserve duiven om volgend seizoen als wedusduivin of doffer te dienen. Het zijn allemaal duiven die uit de kweekkoppels komen en zijn zo op het oog erg mooi.

update: 20.30 uur

Vanmiddag is nog een jonge duif terug gekomen 13-521 en vanavond is er een op gegeven door een liefhebber uit Oldehove in Groningen. Door de westen wind teveel naar het oosten afgedreven. Ze wordt een paar dagen verzorgd en dan losgelaten. Hopelijk komt ze dan terug. Het is de 13-526 een inteelt duifje uit broer maal zus.

11-08-2013

Gisteren de jonge duiven tegen paramixo laten enten. Ik wilde er 19 enten maar donderdag avond gebeurde het volgende. Ik heb ze om 19.15 uur los gelaten en ze zijn vlink weg getrokken. Om 20.30 uur kwamen er een 7 tal terug. Tot 21.30 uur waren er 9 thuis. Dus nog 10 weg. Om 21.45 uur, het begon al donker te worden, zijn er nog 8 thuis gekomen en waren er 17 stukts. Ik heb vrijdag maar 17 duiven kunnen laten enten. Vrijdag om 18.00 uur kwam er weer 1 terug maar mis er nu nog 1. Ik heb de jongen vrijdag middag in de grote verzendmand gedaan en laat ze er zondag pas weer uit. Twee nachten mand om ze te leren drinken en eten in de mand. Zie ook de foto´s bij deze update. Ik heb dat een aantal weekenden gedaan met zelfs 4 nachten mand. Volgende week staat Zutphen op het vliegprogramma. Ik heb ze niet weg gebracht maar wel geregeld een aantal nachten mand gegeven.

mand 1 mand 2

04-08-2013

Deze week niet aan de vluchten mee gedaan. De duivinnen voldeden niet aan de verwachting ondanks het op nest brengen. Ze logeren bij de valkenier. Dit weekend de jonge duiven weer in de mand gehad om ze aan die omgeving te laten wennen.De waterbakjes waren voor de helft leeg gedronken. Gisteren zijn de chipringen omgegaan. Om 19.30 uur heb is ze vanuit de schuur vrij gelaten en ze trainden ruim 45 minuten.De klok op training gezet om te kijken of alle chipringen werkten en ik had ze alle 19 binnen 1,5 minuut in de klok staan. Als ze zo laat buiten komen trekken ze niet meer zo ver weg. Misschien een detail. Ik laat ze in het weekend op zeer verschillende tijden los vrijdag was het 09.30 uur en zaterdagom 08.00 uur. Door de weeks is het vaak na 19.00 uur. Met de wedvluchten is het ook elk weekend verschillend en zijn ze daar maar aangewend.Tijd voor africhten is er niet en ik vertrouw erop dat ze zichzelf africhten tijdens hun trainingsronden. Ze gaan over 14 dagen meteen naar Zutphen voor mij 111 km. Komende vrijdag staat de verplichte enting op het programma. Ik heb ze dan toch in de mand, kunnen ze tot zondag mooi leren drinken.

27-07-2013

Voor het derde weekend zijn de duiven naar Heino gegaan. 81,7 km precies voor mij. Dit vanwege de verwachting van het slechte weer. Ik speel twee duivinnen op nest. Ze hebben deze week gelegd. De duiven zijn gelost om 10.45 uur en de 1e in de club zit op 11.47 uur. Mijn 1e zit op 13.32 dus bijna twee uur later en dat van 81 km. Zit em denk ik toch in de kwaliteit van de duiven. Dit zijn de laatsten van de Drentse duiven. Ik speel ze ook niet meer, deze kunnen het gewoon niet. Het geeft mij geen plezier. Ik heb van alles geprobeert maar ze komen niet sneller naar huis. Ik ga me nu volledig richten op de jongen die op de natour worden gespeeld. Het zijn allemaal jongen uit Friese duiven die ik in 2011 als laatjes heb aangeschaft bij goede liefhebbers in Leeuwarden en omstreken. De komende twee weken doe ik niet aan de vluchten mee. De natour begint op 17 augustus as.

21-07-2013

Zaterdag een laatste africhtingsvlucht gehad vanuit Duiven. Later op de dag zijn de wagens terug gereden naar Heino ongeveer 85 km. het weer was te slecht om daar te lossen. Wat wel raar is dat de duiven van "zuid" terug gereden zijn van Gennep naar Duiven en daar zijn gelost om 15.30 uur. Onze duiven zijn om 16.00 uur gelost in Heino. Ik heb twee duivinnen ingemand die ik afgelopen woensdag heb gekoppelt. Om 17.31 uur was de 1e thuis en de 2e een half uurtje later. Ze gingen goed naar binnen ondanks dat ik vrijdag twee nieuwe spoetniks heb geplaatst. Ik had ze er vrijdag wel een uurtje ingedaan om te laten wennen. In de vereniging zaten de eersten een 20 minuten eerder. Hoop dat ze de stijgende lijn doorzetten....

19-07-2013

Met mijn vader naar Doetichem geweest naar de firma Habru om twee spoetniks te halen. Ze zijn duur maar erg mooi afgewerkt. Zie foto

spoetniks

16-07-2013

Afgelopen weekend twee vluchten gehad. St Quentin en Heino. Op beide vluchten twee duiven mee gehad en ´s avonds alle 4 weer thuis. Voor mij zit het oude duivenseizoen erop. de twee weduwdoffers zijn inclusief africhting 9 maal in de mand geweest en hebben nu voldoende ervaring opgedaan. Ze deden het steeds beter en afgelopen vlucht zaten ze in de prijzen. Ik ga nu verder met de jonge duiven. Ze vliegen goed tot zeer goed maar ben er wel al een aantal kwijt. Afgelopen week nog 4 stuks waarvan er vrijdag en zaterdag nog weer twee thuis zijn gekomen en beide uit het zelfde koppel. Broer en zus dus. Opvallend is dat van een kweekkoppel al een aantal jongen weg zijn terwijl er van andere kweekkoppels alle jongen er nog zijn. Later meer....

12-07-2013

Gister avond ingekorfd voor Vervins, voor mij 388 km. Ik heb weer de twee weduwdoffers (12-297 en 11-501) meegegeven. Ze staan er goed voor en hebben deze week flink getraind. Hoop dat ze de lijn van het afgelopen weekend voortzetten. Vanavond ga ik nog inmanden voor Heino zal rond de 85 km zijn voor mij. Hierop gaan twee duivinnen mee. Een ervan heb ik op moeten halen vanuit Enkhuizen een aantal weken geleden. Ik denk dat ze volledig is hersteld. Zojuist op de site van Beute gelezen dat het lossings-station weer is gewijzigt naar St Quentin, dus iets verder 403 km....

08-07-2013

Afgelopen weekend geen wedvlucht gehad. De twee doffers zijn met een trainingsvlucht vanuit Meppel meegeweest. Voor mij 53 km. Beetje het rimtme er in houden. De 11-501 was binnen het uur terug. Gelost om 8.30 uur en geconstateerd om 9.19 uur. In de vereniging begon het om 9.24 uur. Dus eindelijk eens voor de meute aan zoals het hoort. Ze gaan deze week alle dagen los en hoop dat ze de goede lijn voorzetten. Komend weekend spelen we de laatste midfond vlucht vanuit Vervins (Fr) ik denk zo´n 390 km. Later meer....

01-07-2013

Afgelopen weekend een vlucht van 403 km uit St Quentin gespeeld. Ik speel twee weduwdoffers. De duiven zijn gelost om 12.45 uur met een harde Noordwesten wind. De snelheid lag behoorlijk lager dan de twee afgelopen vluchten, rond de 1150 meter per minuut. Vorige week 1880 meter per minuut. ´s Avonds was er 1 thuis en nummer twee was rond 01.45 uur thuis dus midden in het donker. Het is de 11-501 en deze duif heeft niet het talent maar een enorme wilskracht om thuis te komen. Een aantal weken geleden met die slechte vlucht (18-5-13) was hij er ook ´s avonds.

26-06-2013

Kort geleden belde er iemand uit Dronten, of ik de 12-286 kwijt was. Ik vertelde de man dat deze afgelopen zaterdag niet was thuis gekomen. Hij zei dat ie ook niet meer thuis zou komen hij lag dood op het erf van deze man. Toch fijn als je weet wat er met een duif die niet terug komt is gebeurd.

23-06-2013

De duiven zijn gelost om 9.50 uur. Ze hebben een behoorlijke rugwind vanuit Zuid west. Ik heb er ´s avonds twee terug maar weer veel te laat. Verchil met de 1e in de club is net geen 45 minuten. Het gaat steeds beter.

22-06-2013

Gisteren ingemand voor Tongeren (259 km). Ik heb 3 doffers mee. De duiven zijn nog niet gelost Het is nu 9.45 uur

16-06-2013

Alleen de doffers ingekofd voor de midfondvlucht vanuit auby .... De duivinnen laat ik de rest van de vluchten thuis. Totaal weduwschap gaat met zulke onregelmatige duiven gewoon weg niet. De partner moet soms tot de volgende dag laat wachten. Misschien dat ik de nalijn wel met de duivinnen op nest ga spelen. Deze week een geel kuur gegeven. Raar maar waar het verschil met de 1e duif in de club is deze vlucht maar 1 uur en 15 minuten. Misschien heeft ook de stormachtige westen wind een positiever resultaat teweeg gebracht.

09-06-2013

De duiven kwamen zoals verwacht weer anderhalf uur achter de 1e in de vereniging. Ze zijn wel consequent. Ik mis er nog een de 11-510. Ze kwam vorige week ook pas op zondag thuis (misschien wel een duifje voor de overnachtfond). De losplaats is gewijzigd in Tongeren wat voor mij 1 km verder is nl 259 km. Belgie gaat de regels aanpassen, er mogen geen lossingen meer plaatvinden in de nabijheid van een vliegveld.

update 19.00 uur

De 11-510 is weer thuis, ze kwam rond de klok van zes uur. Je kunt zien dat ze geweldig veel kilometers heeft gemaakt. Komende week krijgt ze rust.

07-06-2013

De duivinnen zijn voor mijn gevoel goed hersteld en zitten de hele dag rustig op de kippenstokken. Ik denk dat de keuze om ze in de ren te zetten een goede is. Vanavond inkorven voor St Truiden in Belgie. voor mij een afstand van 258 km. Er gaan 3 doffer en 3 duivinnen mee.

02-06-2013

Er zijn 2 van de 3 duiven terug gekomen. De wind was noordwest en vrij krachtig. In de vereniging zat mijn 1e ruim twee uur naar de 1e in de vereniging en ongeveer 12 km korter. Ze bakker er eigelijk niks van. De duivinnen gaan deze week in de ren met enkel een dak erboven. Ik had ze voordien in het kleine hokje waar ook nog een kweekkoppel woont. Het was me al opgevallen dat de duivinnen steeds werden verjaagd door dit koppel en daardoor te weinig konden eten en drinken. Ook hadden ze eigenlijk geeen rust. Hoop dat dat het ei van Columbus is. afwachten....

26-05-2013

De duiven zijn om 8.00 uur gelost in Harpert. Voor mijn hok 199 km. In de vereniging 5 prijzen 1 op 1 maar ik begin een uur te laat. Alle duiven zijn weer thuis. De duiven komen wel thuis maar je moet geduld hebben. Vorig jaar als jong zaten ze ook meestal 30 minuten na de 1e in de club. Ik kan nu wel het weduwnaars hok aanpassen door ondervinding uit de praktijk. Zo heb ik andere deurtjes gemaakt om de bak te sluiten of een duif die op de partner wacht op te kunnen sluiten. Ook heb ik de voerbakjes verandert, hangen nu voor in de bak. Volgende week meer....

19-05-2013

De vlucht heeft een zeer slecht verloop, Niet alleen in Afdeling 11 maar in heel Nederland. Ik heb op de dag van lossing 1 duif thuis gekregen. De 11-501. De prijzen zijn er in de afdeling en cc niet uit dus we gaan zondag door klokken. Ik heb er nu om 20.20 uur 5 thuis.De laatste was om 09.36 uur deze ochtend thuis. Er is de hele dag geen duif bij gekomen. Jammer. Ook veel bekende hokken in het land hebben niet alle duiven thuis gekregen.

18-05-2013

De duiven zijn gelost in Pommereoul (328 km) om 13.45 uur.

11-05-2013

De vlucht vanuit Wijchen is voor de afdeling een africhtingsvlucht geworden. Ik heb 11 duiven ingekoft. Op de dag van lossing zijn er 8 thuis gekomen. De andere 3 zijn de dag erop thuis gekomen. Deze 3 worden niet meer gespeeld, maar als partner van de vliegduiven gebruikt. Ik ga dubbel weduwsschap spelen en heb dan 3 duiven thuis die de wedstrijdduiven kunnen opvangen.

20-04-2013

De website weer aangepast met oa de resultaten pagina

09-09-2012

Afgelopen zaterdag 17 duiven ingemand voor Boxtel, 171 km. Er zijn zaterdag 12 aangekomen. Nu om 12.00 uur is er nog niets nagekomen, jammer.

07-09-2012

update: Dit aantal is in de loop van de week aangegroeid tot 17 duiven. Mis er op dit moment nog 12 stuks. Vanmorgen nog een duif terug gekomen, nu dus 18 thuis en nog 11 te gaan.

01-09-2012

Zaterdag de eerste vlucht voor mij dit jaar. Bewust de jonge duiven vluchten niet gespeeld, hopend op minder verlies. Dat is helaas niet uitgekomen. Ik heb er 29 ingemand en zaterdag waren er maar 11 van terug.

26-5-2012

Op de linkjes pagina een button voor teletekst aangemaakt:. Ik heb op de super vitesse 2 duiven mee gegeven. Beide zijn nog niet thuis. De Noord-Oosten wind heeft ze parten gespeeld. De jaarlingen hebben als jonge duif maar een aantal vluchten gehad en dan is deze vlucht best zwaar. Ze waren afgelopen week gekoppeld dus aan motivatie kan het niet liggen zou je denken.

13-05-2012

De jonge duiven beginnen op dit moment goed rond te vliegen. Zelfs de kleinste jongen die vanaf afgelopen vrijdag in het jonge duivenhok zitten komen al buiten. Dit heb ik nog niet eerder gehad. Ben er nog niet een kwijt geraakt. Ook het luisteren gaat steeds beter maar heb ze nog niet helemaal onder regiem. Heb daarvoor ook nog genoeg tijd. Het vliegseizoen begint voor mij pas op 27 juli as.

22-10-2011

Gisteren de najaarsvergadering gehad van de vereniging. Hier zijn ook de kampioeschappen bekend gemaakt. Ik heb met het nieuwe hok redelijk gevlogen. De duiven zijn zonder medicatie gezond gebleven. Ik heb de onderstaande resultaten behaald:

Stand jong: onaangewezen plaats 5 en aangewezen plaats 5

Stand natour: onaangewezen plaats 8 en aangewezen plaats 8

Duifkampioenschap natour: plaats 47 en 50

10-09-2011

In de vereniging 6 prijzen tegen 166 duiven. Plaats 76, 88, 92, 96, 100 en 125. De 515 heeft weer gemist en is nog niet thuis. Ik zit in de vereniging steeds 25 minuten achter de 1e geklokte duif, en ik moet gemiddeld 10 km toegeven. Motivatie?

Stand natour kampioenschap: onaangwezen 8 en aangewezen 8

03-09-2011

In de vereiniging 6 prijzen tegen 222 duiven. Plaats 118, 137, 152, 154, 160 en 165. Moet nog 1 duif thuis krijgen (de 514). Het was een lastige vlucht door de warme weersomstandigheden. Laatste duif is zondag rond 10:00 uur thuis.

Stand natour kampioenschap: onaangewezen 9 en aangewezen 9

28-08-2011

In de vereniging 7 prijzen tegen 138 duiven. Plaats 72, 86, 89,101, 113, 116 en 117.

Stand natour kampioenschap: onaangewezen 9 en aangewezen 9

21-08-2011

In de vereinging 7 prijzen tegen 163 duiven in concours. Plaats 46, 47, 49, 96, 102, 104 en 114. Moet nog 1 duifje thuis krijgen. Er is geen stand gemaakt na de 1e natour vlucht.

14-08-2011

In de vereniging 1 prijs op 2 duiven. plaats 76 tegen 126 duiven. Ik heb van de 8 duifjes waar ik mee gegon te vliegen nog 3 over. Die worden dit seizoen niet meer gespeeld. Ze hebben met africhting, zelf weg brengen en de 5 wedvluchten ongeveer 2000 km gevlogen. Dit vind ik voor dit seizoen voldoende. Ik heb ze van het schapje gespeeld, niet op de deur of op een nestje, dus ze hadden niets om voor naar huis te komen behalve hun verzorging.

Ik zag op de site van Gert Jan Beute nog een interresant artikel: http://www.duivensites.nl/gertjanbeute/default.asp?ContentId=3285&LanguageId=31&NewsId=65307

Stand in het kampioenschap jong: onaangewezen 4 en aangewezen 2.

6-08-2011

In de vereiniging 3 prijzen op 4 duiven: 66, 69 en 79 tegen 132 duiven.

Stand in het kampioenschap jong: onaangewezen 4 en aangewezen 2

31-07-2011

In de vereniging 4 prijzen op 4 duiven. 47, 69, 77 en 95 tegen 172 duiven.

Stand in het kampioenschap jong: onaangewezen 4 en aangewezen 2

17-07-2011

In de vereniging 3 prijzen op 7 duifjes. 46, 139 en 202 tegen 299 duiven

Stand in het kampioenschap jong: onaangewezen 8 en aangewezen 7

12-07-2011

Heb in de vereniging 6 prijzen op 8 duifjes gehaald. 115, 140, 143, 158, 164 en 180 tegen 355 duiven

12-07-2011

Met ingang van het vliegseizoen 2011 vliegen alle geconstateerde duiven prijs op verenigings niveau, 1 op 1. Dit is gedaan om alle deelnemers aan de wedvluchten op papier te krijgen. Elke deelnemer kan dan de lat zo hoog als mogelijk leggen.

Ik ga op mijn site het prijspercentage van 1 op 3 hanteren. Ik vind dit op verenigings niveau voldoende. Ik kan hier voldoende info uit halen voor mijn nieuwe hok. Zie voor mijn resultaten op de website.